promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Borzalmas hírek érkeztek a tengerentúlról - Másfél évszázada nem látott erősségű, hatalmas hurrikán csaphat le Amerikára
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az amerikai Louisiana állam hatóságai attól tartanak, hogy a Mexikói-öböl északi partjaihoz közeledő Ida hurrikán az elmúlt másfél évszázad legerősebb hurrikánjává válhat. Már csak néhány órájuk maradt a lakosoknak a brutális vihar érkezéséig. 

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ adott ki figyelmeztetést, mert az Atlanti-óceánon kialakult Ida nevű hurrikán a legmagasabb, másfél évszázada nem látott puszítást végezhet néhány óra múlva Louisiana államban. 

John Bel Edwards kormányzó szerint a hurrikán négyes kategóriájúvá erősödik a mai nap folyamán, ami azért is adhat okot a pánikra, mert a lakosságnak rendkívül kevés ideje maradt felkészülni a hamarosan lesújtó viharra.

Louisiana 320 kilométeres partvonalán evakuálási figyelmeztetés van érvényben. Az AP amerikai hírügynökség szerint a tengerparti területek lakói közül sokan igyekeznek elmenekülni a szárazföld belseje felé, ahol a vihar várhatóan kisebb pusztítást okoz majd.

A televíziós híradókban sok kilométeres közlekedési dugókat mutatnak a tengerparttól elvezető utakon. New Orleans polgármestere, Latoya Cantrell szerint a hatóságok kifutottak az időből, hogy általános evakuálást hajtsanak végre, így a tizenhat évvel ezelőtti Katrina hurrikánnál, amelyben 1800 ember veszítette életét, biztosan nagyobb puszítást fog okozni az Ida névre keresztelt hurrikán.  

Tíz órán át tartó nagy erejű széllökésekre, áramkimaradásokra és fullasztó hőségre kell számítani, de 250-500 milliméteres csapadék esetében a 2005-ben teljes felújításon átesett gátrendszer is megadhatja magát és akkor árvízre kell számítani.

[[cikk3]] 

(via: HVG)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás